Fullt upp under julen

image36


Guud vad det var länge sedan jag skrev... Dåligt dåligt! Jag har haft fullt upp under julen. Jobbat mer än vanligt och det är ju en del man ska hinna med runt jul. Men nu är julafton över. Skönt faktiskt!
På julafton cyklade vi en lång runda med hundarna så dom skulle vara trötta på kvällen. Tindra var inte ett dugg trött av cykelturen men vi lyckades med Karina:
image33
Hon var helt död hela kvällen. Hon orkade inte ens skälla på tomten. Superskönt! =)

Här kommer lite mer bilder från julafton:
image34

image37
Min lillebror och Karina.
Karina har varit lite rädd för Jeppe innan och brukar skälla på honom men hon var så trött så hon glömde bort det... =)

Snart snart är det nyårsafton och inför det så tänkte jag ge lite tips:
*Köp hem nåt riktigt riktigt smaskigt till hunden! En stund innan tolvslaget så ge hunden det att tugga på. Tänk på att det gärna ska vara en liten stund. Ha gärna tuggben eller nåt annat framme under hela kvällen så hunden kan sysselsätta sig.
*Dra för fönsterna, ner med persiennerna. Det är oftast inte bara ljudet som hundarna är rädda för utan även ljuset från raketerna. Har du en skotträdd hund så ta in den i det mörkaste rummet ni har vid tolvslaget och sitt med den där. Gärna ett rum utan fönster.
*Ha musiken på högt. Många sänker musiken vid tolvslaget. Gör inte det för hundens skull. Så hör den inte raketerna lika mycket
*Har du en skotträdd hund så stoppa fettvadd i hundens öron när det smäller som värst
* TA INTE MED HUNDEN UT! Även om den inte har reagerat på raketer och smällar innan. Blir det en dålig upplevelse för hunden så är den skotträdd nästa år...Är det värt att chansa?
*Var med din hund inomhus. Lämna den inte men sitt inte och prata babyspråk med den...!
*SUPERVIKTIGT: Gör ingen stor sak av det själv! Reagerar hunden så låtsas som inget har hänt. Börjar du dalta med din hund så lämnar du kvitto på att det var något farligt!
*Till hundar som har det jobbigt runt nyår: Det finns hjälp, DAP finns att köpa hos veterinären. Det är lugnande för hunden. Dock ska man börjar med ett INNAN det börjar smälla. Gärna nån vecka tidigare. Det finns också naturpreparat som verkar lugnande på hunden. Finns att köpa i djuraffärer.
*VALPAR: se till att det första nyårsfirandet blir en bra upplevelse för valpen!
*SKOTTRÄDDA HUNDAR: Träna bort det till nästa år. Eller hjälp hunden att hantera det bättre i alla fall. Det finns cd skivor med läskiga ljud och skott. Skottträna hunden. Köp hem hjälp till den i god tid inför nästa nyår
*Rasta din hund ordentligt på dagen! Gärna redan dagen innan och på nyårsafton. Se till att hunden blir riktigt riktigt trött. Fysiskt och psykiskt! Så bekymrar den sig inte så mycket om raketerna. Dränera energi!

Gott nytt år!!!


Vem borde inte ha hund?

Jag har varit på valputvecklingskurs i kolmården i tre dagar, ska blogga om det ikväll eller en annan dag för just nu är jag för upprörd för att blogga om det...

Kom nyss in från en långrunda med hundarna. Vi tog rundan ner om stranden. En bit längre fram ser jag två människor komma gående. Efter en bit ser jag även två små hundar som springer omkring dom. När vi börjar närma oss varandra så kopplar jag Karina (litar inte på att hon håller sig vid mig lös när vi får hundmöten) Tindra är lös som vanligt. Jag kallar in Tindra nära mig när vi kommer ännu närmre varandra och börjar undra om inte dom vi möter ska börja samla in sina hundar. Dom springer långt ifrån ägarna vind för våg. När vi är riktigt nära så stannar jag till med Tindra och Karina vid min sida. Då får de andra hundarna syn på oss och far i full fart rätt fram till oss. Dom ställer sig på vars en sida om Karina och morrar och cirkulerar runt oss. Jag tar Tindra i halsbandet och ropar till ägarna (som befiner sig precis brevid UTAN att ha kallat på sina hundar)
-Kan ni kalla in era hundar!!??
Mannen skriker tillbaka:
-Va *pip* säger du?!!
Jag svarar anningens förbannad:
-Kan du kalla in dina hundar dom springer här runt mina och morrar!!!!

Mannen:
-Såna som du ska '*pip* inte ha hund!!!! Det är ju för *pip* du som står och för liv. Håll käften!

 Jag blev så paff och förbannad!!! Vad jag än försökte säga så fick jag bara i huvudet att jag skulle hålla käften och såna som jag skulle minsann inte ha hund.... Och han skrek riktigt rejält på mig!
Inte en enda gång kallade han på hundarna. Han gick baklänges samtidigt som han gapade på mig. Jag hade fullt upp med att försöka hålla bort hans hundar och hörde att Tindra började morra och spänna sig i halsbandet. Hon började också bli förbannad.
När ägarna var 5-10 m ifrån så sprang hundarna efter. Jag vände på klacken och fortsatte att gå. Mannen fortsatte att spy ord efter mig...
När jag går vidare tänker jag bara på att tänk om nån av mina hundar svarat på deras beteende. Det hade gått illa. Och tänk om jag hade haft ilskna hundar? Vår förra hund var hanilsken, hade han varit med hade han plockat dom direkt. Han hade förmodligen dödat dom...
Så jag tog mitt ansvar som hundägare, snälla hundar eller ej, han gjorde inte det och det är jag som inte borde ha hund?!! Det går till en dag när hans hundar kommer att skada en annan hund eller bli skadade. Rejält. Med tanke på att dom fick springa hur dom vill och hur dom beteede sig.

Vi måste hjälpas åt vi hundägare och ta vårt ansvar!!! Inte konstigt att det är så många hundslagsmål! De flesta som släpper fram sin hund utan att fråga säger bara:
-Min hund är snäll
Ja, det är den säkert. Men kan man till 100% garantera att den hunden inte bråkar? Näe, det kan man inte. Stämmer inte "personkemin" mellan två hundar så smäller det fort. Oavsett hur snälla dom två hundarna är annars. Och hur vet dom att mina är snälla?
Är det värt att chansa?
Jag släpper ALDRIG fram mina hundar utan att först fråga, och jag frågar först efter hundens kön och ålder, är den snäll?
Att släppa två hundar av samma kön, samma ålder brukar resultera i bråk. Så är det!

Så tänk på det!!! Med er egen hund och hjälp mig att "fostra" okunniga hundägare som bara släpper fram sin hund utan att fråga.
Fråga först! Läs av den andra hunden, innan ni släpper ihop dom.
Vi kommer att rädda många hundar på det sättet....

Nu gick det bra idag. Faktiskt tack vare att mina hundar är snälla. Tindra är en självsäker, dominant tik som säkert skulle vilja platta till de andra hundarna idag, men det gör hon inte för att hon vet att det är mitt ansvar.

Men stackars hundarna vi mötte. En dag går det illa. För att deras ägare inte tar sitt ansvar....


Fotografering och lösträning

image32

Idag har jag fotat alla djuren i julkläder. Tindra är tomte i år, Karina fick ha en lusekofta och Hampus, katten, fick ha en tomteluva. Nu är det Stefans jobb att göra ett fint julkort av fotona på datan. =)

Den senaste veckan har jag jobbat mkt. Så den har varit ganska lugn.

Vi har fortsatt att lära Karina våra "husregler" och det går bra. Hon står och väntar innan hon får gå ut/in genom dörren tills jag säger -"Varsegod". Samma sak ut/in i bilen. Hon skäller till ytterst sällan och när hon gör det räcker det att jag tittar på henne nu så slutar hon och går in och lägger sig i soffan. Hon vet att hon inte får.
Det går framåt med lösträningen. Hon fastnar inte på fläckar så mkt längre och hon håller sig nära mig hela tiden. Innan hamnade hon bakom lätt för att hon ska kissa överallt. Hon spårade iväg efter vilt ett par gånger också. Även när vi får möte med människor så har jag henne lös nu. Hon stannar upp och tar kontakt med mig oftare och oftare. I början tittade hon aldrig på mig. =) Så det är framsteg, framförallt med kontakten. Jag har inget koppel släpandes efter henne nu. Så nu ökar kraven lite på henne när hon varit hos oss ett tag och hon vet vad som gäller.

Igår hände dock en oförutsäbar sak, jag skulle torka tassarna på hundarna innan jag släppte in dom. Jag tog Tindras först och kallade in Karina. Plötsligt när jag torkat ett par sekunder på tassen så blev hon skogstokig!!! Hon slängde sig, skrek och tuggade i luften. Jag släppte inte hennes tass men tog tar runt henne med den andra handen och la henne ner på sidan. Jag sa inget! Efter ett par sekunder lugnade hon sig där hon låg. Jag bara höll runt henne. Hon fick resa sig och så la jag henne på rygg i knät (så ligger hon när vi klipper klor och det funka bra) Jag torkade hennes tassar, hon sa eller gjorde inget men hon var stressad. Sen fick hon ligga så en stund tills hon lugnat sig då släppte jag upp henne och sen väntade tills hon satte sig ner lugnt. Då började jag beröma lugnt och försiktigt. Hon började genast vifta på svansen. Sen reste jag mig  och sa "så, nu är det bra. duuuuktig tjej. -varsegod" och så fick hon gå in i lägenheten. Helt oberört gick hon in och allt var som bortglömt.

Så vad hände?
Karina blev rädd och ville komma undan. Och vad gör det flesta hundarna då? Jo dom kastar sig, skäller eller skriker och tuggar i luften eller på nåt. I värsta fall matte eller husse. Dom gör allt för att fly ifrån det dom tycker är jobbigt.

Vad lärde sig Karina?
Att det inte var så farligt!
Jag var ju lugn och obekrymrad och ganska fort blev hon också lugn.
Hon lärde sig att det inte är lönt att skrika och fara rundor för att komma undan nåt hon tycker är jobbigt och att känna trygghet i att jag var där.

Så vad lärde jag mig av det?
Jo, BEHÅLL LUGNET! Det är alltid bäst!!! Säg inget, men se till att hunden inte tjänar på att kasta sig bära sig dåligt åt. MEN UTAN att skrika och ta hårt i hunden, då blir det bara värre! Och hunden tappar fötroende för ägaren. Invänta lugnet från hunden. Beröm det försiktigt och lugnt. Är det över så är det över. Punkt slut. Då släpper hunden också det fort.
Och jag har lärt mig att torka tassarna på Karina gör man bäst när hon ligger på rygg, precis som vi gör med kloklippningen. Och att hålla fast tassarna är nåt vi ska träna på!

Vad ska man inte göra?
SLÄPPA en hund som bär sig åt så. Varken om hunden blir rädd eller är arg. Låt den inte löna sig. Lugn och stabilitet hos hunden lönar sig. Var trygg! Ta INTE hårt i hunden och bli arg, det hjälper inte! Tvärtom det orsakar mer problem...


För er som också vill kunna ha era hundar lösa, lite tips:

LÖSTRÄNING

Jobba massor på kontakten i koppel!

Beröm SPONTAN ögonkontakt, pocka inte på hundens uppmärksamhet, vänta tills hunden tar kontakt och belöna det!

Lär hunden att hänga på dig. Byt rikting ofta på promenaden och beröm när hunden hänger på dig.
Beröm när hunden håller sig nära dig.
Var rolig att vara på promenad med!
När kontakten fungerar bra i koppel och du inte behöver kopplet för att kontrollera hunden så börja släpp den
Släpp hunden med långlina efter sig. Hunden tror den är lös men du har nåt att trampa på om hunden skulle tuffa iväg eller inte lyssna på dig.
Lär hunden att hålla koll på dig!!!! Jag kallar sällan på mina hundar när dom e lösa, jag ser till att dom håller koll på mig,
När Karina fastnade på fläckar eller hamna bakom så kallade jag inte på henne jag bara gick. Och gömmer mig ibland. När hon upptäckte att vi var långt borta och tog fart mot oss så får hon massor med beröm, bus och godis.
Byt rikting, kalla inte på hunden. Bara belöna när den hänger på dig. Göm dig, stanna, eller gå åt ett annat håll när den inte tittar på dig och håller koll på var du är.

Jag har löstränat 2  hundar nu från noll och det bästa råden jag har är:
Jobba på den spontana kontakten. Ha is i magen. Lär hunden att hålla koll på vart du är, det är inte du som ska hålla koll och samla in hunden hela tiden!!! Kör med långlina efter hunden tills du känner dig trygg med lösträningen.

Lycka till!
Nu ska jag träna på att hålla Karinas tassar... =)


RSS 2.0