Aldrig mer koppelträning utan halti!

S A G A
Halti är en fantastisk uppfinning! Jag har alltid pratat gott om dom men nu är jag eld och lågor när jag pratar för dom!
Jag använde mig en del av Haltit med Ängla, men nu med Saga har jag verkligen använt det på riktigt. Både jag och Saga är nu vana vid Haltit, och jag kommer ALDRIG MER ATT KOPPELTRÄNA EN HUND UTAN HALTI!
Det går så himla fort att få hunden att förstå att det inte lönar sig att dra. Det är underbart att slippa ha träningsvärk i armarna bara för att man ska ta en promenad.
Saga vet nu att man ska gå fint, visst klart hon drar ibland men det släpper fort igen. Hon håller sig fint på vänstersidan och går inte in i mig eller tränger sig framför längre. Drar hon så kortar jag kopplet, och när hon gått fint en stund får hon längre koppel igen.
Dessutom kan jag varmt rekommendera det till er som har problem med hundar som äter äckliga saker ute! Saga är en dammsugare som stoppar i sig fågelbajs, kaninbajs, kastanjer, jordklumpar mm... Med Haltit är det lätt att höja upp hundens huvud, och äter hon nåt så stoppar jag in min hand i hennes mun och rotar i munnen. Sen får hon gå på kort koppel. Ser jag att hon käkar nåt så är det bara att höja huvudet med haltit så hinner hon inte stoppa i sig så mkt. Sen vet hon mkt väl nu att jag rotar henne i munnen när hon stoppat nåt i sig så hon gör inte det lika ofta och mkt längre. 

Vi har alltid Halti på henne när vi är ute och det kommer vi att ha ett tag. Hon är en terrier och hon är en tonåring=ENVIS så först när hon verkligen alltid går fint kommer vi att ta av det. Och när hon har slutat äta äckelsaker ute....

B A L D E R
Tyvärr så har kameran försvunnit i flyttyran här hemma så jag kan inte fota Balder. Han har rest öronen och ser nu ut som en fransk bulldog och inte en mops. :-) Kan knallar fint efter en när vi är ute. Han lyssnar till sitt namn. På lördag flyttar vi och det ska blir så skönt att slippa trapporna, och att hundarna kan vara ute och njuta av våren precis när dom vill!

T I N D R A
Är nu i 6e veckan och hon har blivit en liten tjockis! :-) Det är sååå synd att jag inte hittar kameran :-( Det har hänt massor den senaste veckan. Plötsligt svullnade hon upp. Vi vägde henne i lördags o då vägde hon 20 kg! Hon väger normalt 17kg!!! Nu syns det verkligen på henne. Vi har gått över till valpmat nu och har slagit ner på tempot på promenaderna. Det är så otroligt mysigt, det går inte att beskriva med ord... :-)
Kika gärna in på vår hemsida www.stralandestaffar.dinstudio.se

K A R I N A
Jag saknar Karina på promenaderna. Det var då allt gick som bäst och hon var som gladast. Inomhus känner vi att vi gjorde rätt även om det var ett mkt svårt beslut. Tindra, Saga och även Balder gå nu obekrymrat omkring och smyger inte längre förbi buren i vardagsrummet, och vi kan slappna av helt. Karina mår bra och vi hoppas att hon ska få ett bra hem!

H U N DI G
I tisdags var det fint väder. Det blåste ingenting! Jag ställde strålkastarna på Jeepen inför vardagslydnadskursen då vi tränade Rally. Vi tränar på framsidan nu så planen där bak får en chans att repa sig efter allt vatten.
Plötsligt blåser det till från ingenstanns och alla skyltarna far omkring och strålkastarna trillar ner ifrån biltaket.... *SUCK*! Så jag fick ha bilen igång så vi fick belysning... Så kan det gå!

Näe, nu ska jag fortsätta att packa. Imorgon jobbar jag hela dagen och sen på lördag flyttar vi!! :-)

Karina har flyttat

Vi har tagit ett tufft beslut.

I söndags flyttade Karina ifrån oss. Vi är nu helt övertygade om att Karina inte trivdes med vårt liv.

Vi lever ett aktivt liv och har hundarna med oss överallt. Vi har en stor familj som vi umgås ofta med och har barn i familjen.
Karina trivdes inte på kalas, middagar och med vår familjs barn, vilket våra andra hundar gör. Hon tyckte oftast att det var för stökigt och skällde eller låg under ett bord. Och vi kunde inte lämna henne ensamen hemma för då skällde hon. Vi mådde inte bra av att ha Karina med oss när vi såg att hon inte ville vara med och det var jobbigt att lämna henne när vi visste att hon skäller. Vi vill inte heller lämna Tindra hemma bara för att Karina inte skulle skälla. Tindra trivs bäst när hon får vara med överallt.

Karina accepterade inte Ängla, Saga eller Balder. Den enda hunden hon har trivs med är Tindra. Och även Tindra fick känna på Karinas dåliga humör då och då. Hon kände sig trängd i alla siturationer med de andra hundarna vilket gjorde att hon beteende sig mkt märkligt. Hon körde bort alla ifrån sig. Ute har det aldrig varit några problem men inne trivs hon bäst för sig själv. Och det gjorde ont i vårt hjärta att hon alltid sov och låg för sig själv, vi trivs med hundar som vill vara nära oss och som tycker om att kela mkt och ofta. Karina tyckte om att kela en liten stund om dagen bara. Kände hon inte för det så kvittade det var vi gjorde. Vissa dagar var hon super social, men oftast så låg hon för sig själv och sov hela dagarna. När det bara var hon och Tindra var hon med mer, men vi vill kunna ha fler hundar hemma och vi ska föda upp staffar. Och det livet kommer inte att passa Karina.

Hon har kissat inne mer sen Balder kom, ett tecken på att hon inte trivs alls med siturationen.
Karina trivs nog bäst ensamen eller med andra dvärgpinschers. Hos någon som inte far runt så mkt som vi gör och som vill ha en hund som är självständig. Så för allas skull så har nu Karina flyttat.

Du kommer alltid att ha en speciell plats i våra hjärtan gumman!

Det var inget lätt beslut, vi har funderat ett tag fram och tillbaka, men ångrat oss, men till slut insåg vi att detta inte kommer att fungera i längden. Ingen av oss mådde bra. Det vi har sett mest av Karina den senaste 1,5 veckan är hennes tänder. Och det mår ingen bra av, speciellt inte Karina själv...

Saga, Tindra ocn Balder mår bra och rör sig idag i lägenheten som vanligt. Dom aktar sig inte längre för att gå förbi buren i vardagsrummet där Karina alltid låg. Och det känns som om det är mer avslappnat här igen.
Karina mår bra och bor just nu med andra dp igen, vilket gör att hon också kan slappna av bättre.
Ibland blir det inte som man vill och just nu känns det tungt...

Dagarna bara försvinner...

Tiden går så fort! Mina dagar försvinner allt för snabbt. Men det är underbara dagar! Njuter för fullt med hundarna. Igår var jag nere på ängen och släppte alla hundarna. Balder tyckte det var toppen att vara ute på upptäcksfärd med tjejerna.

Han väger inte mycket, men ger mig ändå ryggont och nackont... Att gå på långrunda är ett projekt just nu. Efter en stund blir det tungt att konka runt på lilla Balder. :-) Idag knöt jag en handduk runt halsen som jag la Balder i. Det blir som en liten hängmatta för han. Jag är så tacksam för att Karina och Saga går så fint tillsammans i kopplet nu. Jag har dom i vänsterhanden och Balder i höger. Så om dom snor in sig så får dom verkligen lösa det själva, en dräktig Tindra som gör lös men som hamnar efter hela tiden och sen vill jag belöna all kontakt som Saga tar och när hon går fint i kopplet...Nån som har 2 extra armar att låna ut? ;-)

Inatt ringde inte min klocka vid 3... Balder har sovit hela natten utan att säga ett knyst. Men när Stefan gick upp kl 6 då vaknade han och pep direkt. Måste varit jättekissnödig! Men en sån duktig kille!

Igår har Karina börjat vara med i gänget. Det går bättre med Saga och hon leker med Balder. SÅÅÅ SKÖNT! För i måndags gick det inget vidare alls... Kändes inte alls bra. Karina bet Saga i nosen och i kinden så det blev märken. Och  hon låg bra för sig själv hela dagen. Men nu verkar det ha lättat. Idag går det superbra! Dom ligger o sover i soffan alla 4 nu.

Här kommer lite bilder från igår när vi var ute och några från idag efter vår promenad;
image117
Full rulle

image118

image119

image120

image121
Saga och Balder busar


EFTER PROMENADEN IDAG, 3 TRÖTTA HUNDAR:
image122

image123

image124

image125

Hundigs träningsplan är helt förstörd... Först allt regn o sen snön på det. Igår vi jag dra ut en lampa på framsida så fick vi träna på grusplanen där istället. Ska göra samma sak imorgon på kursena. Smhi varnar för att det ska komma in ett snöoväder till nu ikväll, jag hoppas innerligt att det INTE blir så. Är det snöstorm imorgon får jag flytta in valpkursen och ev flytta fortättningskursen till på tisdag. Hoppas hoppas att det inte blir nåt oväder!

Välkommen hem Balder! Och Tindra SKA ha valpar!

I lördags hämtade vi hem lilla Balder. Äntligen!!!
Han fick hälsa på Tindra först, Tindra blev helt till sig. :-) Sen fick han hälsa på Saga, hon blev också helt till sig och ville leka med honom direkt! Hon e superförsiktig o duktig med honom. Mkt duktigare o snällare mot valpar än vad Tindra var när hon var 8 månader. Hon skulle bara platta alla valpar... Som en typisk tonåring vill göra. Efter en stund kom Karina hem som hade varit på utställning. Det gick precis som vi anade att det skulle göra. Ute är Karina nyfiken och framme hos Balder men inne tycker hon att han är rälig. Stefan har sett Karina leka lite med Balder igår! Hon kan nog inte betämma sig vad hon tycker om honom. :-)

Balder är en liten kille med humör! Han kan morra och skälla på Saga. Lilleman! :-) Han kan också vandra iväg på egna äventyr... Så vi får träna massor på att han ska hålla koll på oss och se upp så att han inte får för mkt humör. Det hjälper Tindra till med! Hon fostrar honom jättebra!

Men han är så mysig vår prins! Söt som socker! Man kan inte titta sig mätt på honom.

Här kommer lite bilder;
image112

image103

image104

image105

image106

image107

image108

image109

image110

image111

Tyvärr har vi inte lyckats fånga Karina också på bild. Men hon har legat i soffan med e andra ett par ggr iaf. Vi hoppas att hon snart också ska uppskatta både Saga och Balder.

T I N D R A S   D R Ä K T I G H E T   D A G  3 2

Idag har vi varit hos veterinären. Och vi fick ett glatt efterlängt besked. Tindra är dräktig!!! Underbara nyheter!
Vi har anat det men vågar ju inte hoppas för mkt innan man får säkra besked.

Och visst börjar det synas på tösen?
image113
Tindras midja börjar försvinna

image114
Och hon börjar få en liten kula. :-)

S A G A

Har gjort stora framsteg här hemma de senaste dagarna! Hon har inte kissat inne, går mkt mkt bättre i koppel och vi har även börjar ha henne lös. Hon är så himla duktig med balder. Jag är väldigt imponerad!!! Det är jättekul att se. Idag gick Saga ifrån sitt tuggben och Balder tog det, Saga kommer tillbaka och ser att Balder tagit det. Lägger sig ner brevid honom och tittar på han när han tuggar på det. När han tuggat en stund och går därifrån så tar Saga det igen och tuggar vidare.

image115
Mysfia!

image116
Saga ligger gärna på rygg mitt på golvet. Ser inte bekvämt ut men det tycker hon. :-)
 

Njuter och längtar!

image98
Tindra och Saga myser i soffan (Sagas öra är tejpat för att det ska växa rätt, just nu har hon ett öra som inte korrekt rosettöra)

image99
Så här ligger Saga jämt! :-)

image100
Karina har börjat acceptera att Saga ligger i närheten av henne nu. Innan har hon bara gått iväg när Saga kommit och lagt sig. Hon har även börjat dra ner läppen igen. Så fort saga kommit inom synhåll för Karina innan så visade Karina tänderna.

image101
Saga sötnos!

image102
Karina trötter...

Nu är det snart dax... WHEIII! :-)
På lördag hämtar vi hem Balder! Vi längar efter honom men samtidigt försöker vi njuta av att få sova hela natten och bara vara nere med hundarna var 3e timme... From lördag sätts kl på 3 och jag o Stefan ska turas om att gå ner med Balder på nätterna. PUHH! Det blir jobbigt 2 v framåt nu! Jag som sa att jag ALDRIG MER skulle ha valp i lägenhet....
Men men, sen när vi flyttar blir det så mkt lättare med hundarna!
Det ska bli så spännande att få hem han! Vi har inte träffat han på 3 veckor. Jag tror att alla hundarna kommer att bli jätteglada! Tindra får en valp att ta hand om, förhoppningvis vill Karina också det, och Saga får en kompis.

Saga sköter sig mkt bättre i kopplet redan! Det är så skönt. hon testar att dra men ger upp fort igen när hon märker att jag stannar. Det gäller att vara envis och det är jag! ;-)
Hon har börjat få lite bättre vett och ettikett också. Hon är uppe överallt, bord, köksbänk osv... Hon kan mkt väl försöka sno en macka ur handen på en och tigger oavbrutet så fort man äter nåt. MEN hon börjar nog förstå nu att det verkligen INTE lönar sig här hemma.

T I N D R A S   D R Ä K T I G H E T
Tindra är så trött så trött!!! Hon bara sover o sover... När vi är ute lunkar hon bara med. Där är ingen fart alls i henne just nu.
Hon har aldrig under en skendräktighet varit så här trött så vi tror verkligen att det är valpar i hennes mage. Vi myser massor med henne och hon får lunka med i sin egen takt när vi är ute. Vi tjatar inte på henne när hon hamnar lite långt ifrån. På måndag ska vi göra ultraljud. Imorgon har hon gått 4 veckor.

Karina har (peppar peppar) inte kissat inne på 1,5 vecka. Hon har varit sugen när Saga kissat inne men vi har stängt in henne i buren tills vi städat upp. Hon börjar nog som sagt förstå att Saga är här för att stanna och att Saga struntar i henne. Saga var lite rädd i början för Karina när hon morrade och bet efter henne men nu struntar hon i om hon visar tänderna o bits eller inte. Hon är väldigt fösiktig mot karina så hon har ingen anledning att vara så rabbig. Så vi säger till Karina att hon får skärpa sig när hon visar tänderna bara Saga går förbi. Men igår började hon ligga i soffan även när Saga kom eller redan ligger där. Ute är det inga problem alls men inne vill hon gärna köra bort Saga, men det är inte lika ofta längre. Igår stod dom och drack tillsammans ut vattenskålen. :-)

Jag jobbar imorgon och hela helgen, stackars Stefan kommer att vara helt slut på söndagkväll... Hehe! Ensamen med alla 4 hundarna på söndag. Och Stefan har aldrig haft valp. :-)
Så nu tar det nog ett par dagar innan jag har tid att skriva här igen...

Dax för koppelträning! Häng med du också! NU ska vi få hundarna att sluta dra!

Då så. Nu har Sagas koppelträning börjat på allvar. NU ska vi få henne att sluta dra. Och nu gäller det benhårt att hålla på sina regler. DET ÄR ALDRIG OK ATT DRA. Det är upp till ägaren att ge sig tusan på att nu ska vi träna bort detta. Och det har jag nu gett mig tusan på. :-)
Följ min träning och testa på din hund! Alla hundar är olika men kanske du hittar nåt tips som funkar på din hund också. Det är bara att prova sig fram!

Vi hade en underbar morgonpromenad i dag! Saga gick jättebra i kopplet! :-) Så skönt! Hoppas att det beror på träningen igår! Sen går det ju upp och ner i träningen hela tiden.

Igår gick vi vår första lite längre runda på ca 1 tim (Saga är bara 8 mån så hon ska inte motioneras fullt ut än) Den första halv timmen på rundan var hemsk... Hon ryckte hit och dit och ville framför benen på en hela tiden så man håller på att stå på huvudet över henne. Har man en hund är kanske inte det så störigt men har man 3 varav 2 i koppel så är det riktigt jobbigt! Hon har Haltit på sig alltid när vi är ute, så jag fick hela tiden styra ut henne ifrån mig med Haltit. Så fort hon fick lite längre koppel börjar hon veva över på högersidan sen vänster sen höger... Min stackars arm...

Så efter en stund insåg jag att vi måste träna in vänster reglen ordentligt! Jag tog henne på kort koppel på vänstersidan och när hon började styra in mot mig så bara fortsatte jag att gå, då gick jag in i Saga och efter en stund insåg Saga att det var inte så skönt och trevligt att styra in mot mig för då gick jag på henne. Det fick bli hennes problem att hon trängde mig. Så fort hon gick fint så berömde jag med rösten o godis. Bökade hon i kopplet och skulle fram så bara stannade jag väntade på hennes ögonkontakt, berömde när jag fick den och styrde in henne vid vänstersidan igen och sa "bra, då går vi". Jag hade Karina lös så jag kunde koncentrera mig helt på Saga. Efter en stund började hon gå jättefint vid sidan och jag kunde ge henne lite längre koppel. började hon stöka så kortade jag det igen. Man ska inte ge en hund lång koppel OM den inte kan sköta det!

Sista kvarten hem så gick Saga och Karina kopplade och dom gick kloss in till varandra fint vid min vänstra sida utan att dra eller böka i kopplet. Jag var helt avslappnad i vänsterarmen där jag hade båda kopplena. Tindra gick lös på min högra sida. Då kände jag mig stolt!!! :-)

Min koppelregler:
*Jag använder mig av Halti alltid nu i början. Man får en helt annan kontroll på hunden och den gör inte ont på hunden. Jag är helt emot dressyrhalsband och gå fint selar! Dom gör ont! Det ska vara trevligt för både ägare och hund att lära hunden att gå fint.
*Eftersom jag vill kunna sluta använda Haltit så berömmer jag med röst och kroppsspåk så fort hon går fint!!! Jag ger henne ett alternativ istället för att dra.
*Den första biten på promenaden får hon gå och snusa och kissa och bajsa. När hon gjort det så kortar jag kopplet på vänstersida och säger "Nu går vi"
*Hunden ska vara på vänstersidan. Allt kul händer from nu på vänstersida!
*ALLT hon slänger sig emot blir hon blåst på...! Slänger hon sig mot en lyktstolpe för att lukta på den så blir hon blåst på det. Jag bara fortsätter att gå.
*Det är HENNES PROBLEM om hon går in framför mina ben. Jag fortsätter att gå. Jag stannar inte för att flytta på hunden eller ber hunden flytta på sig. DVS jag går rakt in i henne. Efter ett tag förstår hunden att jag inte flyttar mig så hunden lär sig att hålla koll på mina ben. MEN därav inte sagt att jag sparkar på henne det hoppas jag att ni förstår!
*Jag går inte och spänner kopplet, slappna av i armen och handen som håller koppelt annars spänner hunden också sig.
*Jag klappar mig själv på axlen när hon går fint! Alla hundägare tar åt sig väldigt personligt när hunden gör nåt fel och när det inte fungerar med träningen, men glömmer bort att ta åt sig när hunden är duktig. Peppa er själva också!!! Jag var döstolt när jag kom hemåt och Saga gick så bra! Då glömmer man bort för en stund hur jobbigt det var i början av promenaden.
*Utrusta er med en stor dos ENVISHET OCH TÅLAMOD!!! Har ni en envis hund? Ja, då får man vara ännu envisare.

Jag började med at testa att bara ha sele på Saga men det drog hon också i efter en stund, så då valde jag att ha Haltit på henne alltid nu i början tills hon lär sig gå bättre i koppel. Ängla var tvärtom med det, sele först sen haltit sen halsband. Så glöm inte att alla fungerar olika!!!

LYCKA TILL!!!! :-)

image97
I söndags var jag och Saga med på wp träningen i bokskogen för att koppelträna Saga med andra hundar. Det gick inget bra alls för jag glömde Haltit hemma.... Men men mitt fel och nästa gång glömmer jag inte det! Stundvis gick det ganska bra ändå.


Första dagarna med Saga

image89

Ja, då var Saga hos oss. Det går bättre än vad vi trodde det skulle gå! Vi har det så bra så. :-) Det e jättemysigt med 3 hundar igen!
Jag tycker att bilderna talar för sig själv, jag har bara lagt in en lite kommentar på vissa...

image90
Hela  familjen samlad

image91
Saga tycker att Hampus e toppen! Han e jätteroligt!!! Hon är otroligt duktig och försiktig. Men vill ju såklart leka med honom jämt.

image92
Det gick precis lika bra med Manfred!

image93
Tindra visar Saga sin kanin... :-)

image94
Dessa fotona på Saga och Tindra är nyss tagna. Dom ligger o snarkar o myser tillsammans i soffan

image95

image96
Sussar sött ihop

Saga behöver lära sig att gå fint i koppel, hon drar ganska mkt. Man kan inte ha henne i halsband när vi går på promenad då drar hon som värst. I sele går hon bättre. Idag har jag börjat vänja henne vid Haltit och det går bra. Saga hoppar väldigt mkt när hon vill hälsa på nya människor, det ska vi också träna mkt på. Oftast har det räckt att den hon hälsar på håller henne nere i halsbandet och hälsar lugnt när hon är med alla 4 tassarna i marken. Så det är alla människor runt omkring oss som vi måste fostra. :-)
Saga är inte rumsren så vi går ner med henne med jämna mellanrum och berömmer henne mkt när hon kissar ute. Idag bajsade hon i vardagsrummet... URK. men men så är det. Men hon har inte kissat inne idag.
Hon är på Tindra ibland och tetas med henne för att hon vill busa men hon lägger av när Tindra ignorerar henne . Hon e nyfiken och vill busa med Karina men det vill absolut inte Karina, det kanske kommer!
Vi lär känna varandra nu och tar det lugnt och håller oss mkt hemma. Vi berömmer all kontakt hon tar med oss och tränar upp hennes namn.
Och vi myser massor!!!

ÄNTLIGEN!!! :-)

Har vi sålt lägenheten!!!
Vi flyttar om 3 veckor. Underbart!!
Och imorgon kommer Saga! *längtar* sen är det fullt upp! Härligt! Precis så jag vill ha det! :-)


Saga

image88
SAGA SOM VALP

Oj vad många det är som har hört av sig till mig och varit nyfikna på vem hunden på bilderna är... :-)
Nu ska alla få lite mer information.

Hon heter Saga, hon är en staffe på 7 månander som jag träffade för första gången för snart 1,5 månad sedan här nere i skåne. Hon bor nu hos sin uppfödare. Om ni kikar tillbaka i bloggen skrev jag för ett tag sedan att vi skulle spendera 4 timmar i bilen på kvällen för en speciell liten tjejs skull. Det var Saga vi var och hälsade på.
Det brukar ju kallas för kärlek vid första ögonkastet. :-)

Saga är en riktig snyggig med mkt skinn på näsan. Kanske lite för mkt skinn på näsan med vi tror absolut att vi ska få det till nåt positivt inom kort tid. Hon är en tjej som kommer att kräva mkt både psykiskt och fyskiskt och behöver trygghet. Vilket gör att hon kommer att passa bra in i vår familj!

Hon har fått träffa både Tindra och Karina. Tindra tyckte väl att hon var en ganska jobbig tonåring som testade henne hela tiden, men när Saga väl har landat så tror jag att Tindra kommer att uppskatta henne mer! :-) Tindra har ju dessutom lite annat att koncentrera sig på nu. 
Karina tyckte att hon var läskig och Saga tyckte att Karina var tråkig så hon struntade ganska fort i henne. Vilket passade Karina bra. Hon tycker att de flesta hundarna som kommer nära henne är läskiga men det är bara en tidsfråga innan hon förstår att Saga är snäll.

Det blir lite trångt i vår lägenhet ett par veckor nu men snart, snart flyttar vi!
Vi målar och fixar i huset så fort vi får tid över nu.
Det ska bli så skönt att flytta! För både oss och hundarna!!!

Tack Maria och Mattias för förtroendet!!!

image84

image85

image86

RSS 2.0